top of page

Natalia Deleanu

Predarea matematicii în ciclul primar

Introducere – principii pedagogice fundamentale

În È™coala clasică, metodica predării oricărui obiect de studiu are la bază următoarea concepÈ›ie pedagogică (È™i filosofică) despre procesul învățării:

Scopul învățării este să-i ofere elevului instrumentele necesare pentru a cunoaÈ™te lumea.

Instrumentele cu ajutorul cărora elevul cunoaÈ™te lumea sunt noÈ›iunile È™i judecățile construite pe baza acestor noÈ›iuni, prin procesul gândirii raÈ›ionale.

Formarea noÈ›iunilor în mintea elevului se face prin următoarele etape:

  • Prin intermediul simÈ›urilor, elevul primeÈ™te o impresie nouă (informaÈ›ii noi) din mediul înconjurător, care în mintea lui dă naÈ™tere la o idee. Această etapă se numeÈ™te în pedagogia clasică etapa intuirii.

  • Următoarea etapă este apercepÈ›ia – informaÈ›ia nouă este legată de fondul existent de idei È™i cunoÈ™tinÈ›e.

  • Etapa a treia – prin asocierea (compararea È™i diferenÈ›ierea) noilor informaÈ›ii atât intre ele, cât È™i cu alte cunoÈ™tinÈ›e existente, iau naÈ™tere noÈ›iunile abstracte (sau modelele mentale).

  • Noile noÈ›iuni/modele sunt aplicate practic unui alt set de date È™i este verificată funcÈ›ionarea È™i valabilitatea lor.

Pe tot parcursul acestui proces sunt respectate următoarele reguli:

  • Se lucrează la nivelul de înÈ›elegere al elevului

  • Se asigură È™i stimulează atenÈ›ia elevului

  • Se merge de la concret la abstract, de la simplu la complex, de la cunoscut la necunoscut

  • Sarcinile repartizate elevului sunt clare È™i precise

Aceste principii pedagogice au fost prezentate pe larg È™i detaliat în scrierile marilor pedagogi români, cum ar fi Ioan Popescu, George Radu Melidon, Ion Găvănescul, G. G. Antonescu, Ștefan Bârsănescu.

AceleaÈ™i idei se regăsesc în teoriile pedagogice occidentale, bazate pe cercetări È™tiinÈ›ifice riguroase, pe teste aleatorii È™i controlate (randomized controlled trials), folosind tehnologii de ultimă oră de măsurare a activității creierului È™i organismului (electro-encefalografie, Magnetic Resonance Imaging, măsurători fiziologice).

Cea mai cunoscută dintre aceste teorii moderne, fundamentată pe aspecte unanim acceptate ale arhitecturii cognitive a omului, este teoria încărcăturii cognitive. Iată componentele principale ale acestei teorii (din articolul academic publicat online la https://link.springer.com/article/10.1007/s10648-019-09465-5):

  • CogniÈ›ia este procesul mental de asimilare a cunoÈ™tinÈ›elor È™i construire a înÈ›elesului prin intermediul simÈ›urilor, experienÈ›ei È™i gândirii (Oxford Dictionaries).

  • Componentele arhitecturii cognitive a omului sunt memoria de lucru, memoria pe termen lung È™i comunicarea dintre ele.

  • Memoria de lucru (operativă) are o capacitate limitată È™i poate procesa un număr limitat de componente informaÈ›ionale simultan.

  • Memoria pe termen lung are o capacitate aproape nelimitată.

  • Atunci când memoria operativă lucrează cu cunoÈ™tinÈ›e È™i abilitaÈ›i stocate în memoria pe termen lung, limitările ei dispar.

  • În consecință, scopul învățării (instruirii) este de a ajuta elevii să acumuleze cât mai multe noÈ›iuni È™i modele mentale în memoria pe termen lung.

  • FuncÈ›ionarea memoriei operative

Există trei categorii de încărcătură cognitivă (încărcătură ce trebuie procesată în minte pentru a fi transformată în cunoaÈ™tere, în noÈ›iuni È™i modele mentale):

  • Încărcătura intrinsecă

  • Încărcătura extrinsecă (superfluă)

  • Încărcătura specifică

Încărcătura intrinsecă

  • Este determinată de complexitatea informaÈ›iei care trebuie procesată (numărul de operaÈ›ii cognitive care trebuie efectuate simultan pentru procesarea informaÈ›iei)

Încărcătura extrinsecă (superfluă)

  • Este determinată de modul în care este prezentată informaÈ›ia È™i de ceea ce i se cere elevului să facă pe baza acestei informaÈ›ii

Încărcătura specifică (relevantă)

  • Este reprezentată de resursele memoriei operative necesare pentru construirea noii noÈ›iuni, lăsând la o parte resursele irosite din cauza încărcăturii extrinseci

Pe măsură ce elevul îÈ™i populează memoria pe termen lung cu noÈ›iuni simple, pe baza acestor noÈ›iuni se construiesc apoi modele (scheme) mentale. Aceste scheme mentale sunt apoi permanent disponibile memoriei operative È™i sunt înmagazinate ca unități cognitive; folosirea lor de către memoria operativă nu mai necesită procesarea fiecărei componente a schemei, deci capacitatea memoriei operative creÈ™te exponenÈ›ial.

Cum se regăsesc aceste teorii È™i principii pedagogice în predarea matematicii în ciclul primar în România, comparând manualul din anii 1980 cu cel din anii 2020

În anii 1980 elevii intrau la 6 ani în clasa I. În anii 2020 elevii intră la 6 ani în clasa pregătitoare. Vom compara deci studierea matematicii în clasa I în anii 1980 cu studierea matematicii acum în clasa pregătitoare. În ambele cazuri este vorba de o introducere în studiul matematicii, adică de primul contact cu abstractizarea realității È™i de construirea unor noÈ›iuni fundamentale precum:

  • O minge, o jucărie È™i un copil au în comun faptul ca pot fi reprezentate printr-o unitate (o bulină) sau printr-un semn (cifra 1)

  • Un bloc, un cubuleÈ›, o cutie de creioane au în comun faptul că pot fi reprezentate printr-o formă geometrică (un dreptunghi)

  • Dacă punem laolaltă creioanele mele È™i ale tale obÈ›inem mai multe creioane (operaÈ›ia de adunare, semnul grafic care indică adunarea). Dacă dai din creioanele tale cuiva rămâi cu mai puÈ›ine (operaÈ›ia de scădere, semnul grafic care indică scăderea)

Pentru un adult, a descrie formarea acestor noÈ›iuni fundamentale pare absurd. Le folosim atât de mult în aproape fiecare clipă a vieÈ›ii noastre încât ne-au devenit o a doua natură. Însă ele nu sunt niÈ™te noÈ›iuni înnăscute; tocmai pentru că sunt fundamentale pentru viaÈ›a omului È™i în acelaÈ™i timp abstracte, studierea lor corectă È™i înÈ›elegerea lor deplină este de o importanță covârÈ™itoare. Fără ele, orice paÈ™i făcuÈ›i mai departe în domeniul matematicii sau al altor È™tiinÈ›e sunt sortiÈ›i eÈ™ecului.

Așadar, la clasele mici (și mai cu seamă la primul contact cu matematica) trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:

  • Ne ocupăm cu studiul unor noÈ›iuni fundamentale

  • Ne adresăm unui public (elevi de 6 ani) care nu a avut până acum contact cu gândirea abstractă

  • Ne adresăm unui public având capacitate de procesare limitată, cu gândirea operativă neantrenată È™i cu atenÈ›ia scurtă

MANUALUL DE CLASA I, ANII 1980

Prima lecÈ›ie porneÈ™te de la câteva obiecte È™i situaÈ›ii foarte familiare pentru È™colar, prezentate în ilustraÈ›ii mari È™i clare. La baza paginii a doua vedem două chibrituri, unul în picioare, unul culcat, È™i reprezentarea lor prin liniuÈ›e orizontale sau verticale.

pg6-sm.jpg
pg7-sm.jpg

Astfel, pornind de la concret la abstract, se introduce ideea de reprezentare a realității prin forme sau simboluri. Urmează câteva pagini în care se introduc diferitele forme geometrice de bază. Apoi, prin acelaÈ™i fel de analogii, sunt prezentate semnul plus, semnul egal.

Urmează desenarea de componente ale cifrelor, similară cu exersarea componentelor literelor de mână la română (cârligaÈ™e care seamănă cu un cârlig de macara etc). În paralel se studiază corespondenÈ›a mulÈ›imilor – opt muncitori cărora le corespund opt roabe, È™apte fetiÈ›e cărora le corespund È™ase flori, deci una rămâne fără floare. Se introduce astfel în mod treptat conceptul de „mai mic”, „mai mare”. Trebuie să creeze È™i elevii corespondenÈ›e – de exemplu să deseneze câte o bulină pentru fiecare fluturaÈ™ dintr-o mulÈ›ime. Astfel se fac primii paÈ™i pe calea abstractizării.

Toată această activitate se desfășoară pe 13 pagini de manual (aproape a zecea parte din cele 159 de pagini). Elevul nu scrie altceva decât liniuÈ›e È™i cârligaÈ™e È™i nu citeÈ™te nici un cuvânt tipărit.

Introducerea numerelor 0-9 și a cifrelor cu care sunt scrise

Fiecare număr este tratat pe o pagină de manual, prin desene foarte clare. La baza paginii sunt trasate cifra, mare, È™i un obiect căruia i se aseamănă. Pe măsură ce ajungem la numere mai mari, le prezentăm prin comparaÈ›ie cu cele mai mici. Vedem È™i cum se poate forma fiecare număr din alte numere. De asemenea, numerele mai mari le reprezentăm din ce în ce mai puÈ›in prin obiecte concrete È™i din ce în ce mai mult prin mulÈ›imi de buline. Avem în manual È™i ilustraÈ›ii cu barele tip lego de diferite lungimi È™i culori (care existau ca material didactic ajutător).

pg12-sm.jpg
pg14-sm.jpg

Prezentarea celor 10 cifre È™i a numerelor 0-10 ocupă 19 pagini de manual (mai mult de o zecime). Se trece la ordonarea crescătoare È™i descrescătoare a numerelor învățate, care începe cu o privire de ansamblu (toate cele zece numere, reprezentate prin sârme cu numărul respectiv de bile, în ordine, trenuleÈ›ul numerelor, cu toate numerele în ordine). Apoi se trece la secvenÈ›e de câte trei sau cinci numere care trebuie scrise în ordine. Exersăm separarea unei mulÈ›imi în două submulÈ›imi.

Adunarea numerelor 0-10 fără trecere peste ordin (peste 10)

Se trece la adunarea cu 1. Pe patru pagini de manual, fiecare număr de la 1 la 9 este adunat cu 1, folosind animale, bile de numărătoare È™i bare de lego, pentru a arăta vizual corespondenÈ›a. NoÈ›iunile sunt introduse metodic. Se merge mereu pe observaÈ›ia vizuală, pe reprezentarea grafică a operaÈ›iilor, pentru ca elevul să poată sesiza asemănările È™i deosebirile (bara de 5 are o pătrățică în plus față de bara de 4, daca adăugăm o pătrățică la bara de 7 vedem că devine egală cu bara de 8). Reprezentările grafice ale numerelor sunt mereu aÈ™ezate în ordinea lor logică (crescătoare sau descrescătoare). Astfel se facilitează procesul cognitiv (observare/intuire, alăturare, comparare, extragerea noÈ›iunilor fundamentale).

IlustraÈ›iile sunt mari È™i clare, bine organizate, puÈ›ine pe o pagină, înconjurate de mult spaÈ›iu alb, ceea ce facilitează concentrarea atenÈ›iei È™i procesarea informaÈ›iei. Încărcătura cognitivă este mică, perfect calibrată pentru mintea elevului de 6 ani. Practic nu există încărcătură excedentară/inutilă.

pg39-sm.jpg
pg41-sm.jpg

Urmează scăderea cu 1, prezentată la fel (întâi concret, apoi cu bare lego, toate scăderile cu 1 scrise în paralel cu adunările corespunzătoare). Urmează, similar, adunarea È™i scăderea cu 2. Apoi este introdus, pe trei pagini, numărul 0, adunarea/scăderea cu 0, operaÈ›ii cu rezultat 0 (conceptul de „nimic” fiind mai dificil dar deosebit de important mai târziu la scrierea numerelor cu zeci, sute mii etc).

Continuăm cu adunarea/scăderea cu fiecare număr de la 3 la 9. Fiecare ocupă patru pagini de manual È™i include È™i exerciÈ›ii din adunările/scăderile precedente. Întreaga secÈ›iune se încheie cu tabla adunării È™i tabla scăderii. SecÈ›iunea dedicată adunării È™i scăderii ocupă aproape 20% din manual.

Urmează:

  • Proba adunării prin scădere (5 pagini)

  • Adunări de trei termeni (fără trecere peste 10) (2 pagini)

  • Probleme recapitulative (3 pagini). Jumătate au enunÈ›ul pe bază de ilustraÈ›ii, jumătate sunt scrise ca exerciÈ›ii. În total sunt 23 de probleme È™i exerciÈ›ii.

  • Metrul, litrul, leul È™i operaÈ›ii simple cu mărimi exprimate în m, l, lei (4 pagini)

pg65-sm.jpg

Studiul zecilor

Începe la pagina 80 (adică exact la jumătatea manualului). Se pune de la început accentul pe organizare:

pg80-sm.jpg
pg81-sm.jpg

Trecem apoi la analogia dintre operaÈ›iile cu numere formate numai din unități È™i operaÈ›iile cu numerele formate numai din zeci (3+2=5, 30+20=50). Astfel, pornim de la ceea ce elevul È™tie deja È™i-i arătăm că poate aplica acelaÈ™i model mental de adunare într-un context diferit, dar analog. Elevul învață să efectueze operaÈ›ii cu numere mari (70, 80), care altminteri ar necesita o încărcătură mare a memoriei de lucru, extrăgând din memoria pe termen lung modelul operaÈ›iei cu unități. În acelaÈ™i timp, prin ilustraÈ›ii, facem foarte clară diferenÈ›a dintre zeci È™i unități, care poate prezenta dificultăți mai apoi, când vom ajunge la numerele formate È™i din zeci, È™i din unități.

pg83-sm.jpg
pg86-sm.jpg
pg89-sm.jpg

Numerele formate din zeci și unități (dintre 10-20)

Construind pe conceptele asimilate până acum, prezentăm numerele acestea în mod structurat – cu o zece grupată separat, unitățile alături. Se observă astfel foarte clar că numerele de la 10 la 20 sunt exact ca numerele de la 0 la 10, numai că au un mănunchi de zece beÈ›iÈ™oare în față. Arătăm că se pot reprezenta în diverse forme (cu beÈ›iÈ™oare, cu bare lego, cu sticle aÈ™ezate în lăzi de câte zece, cu numărători). La sfârÈ™it avem un tabel 10x10 cu toate numerele de la 0 la 10 organizate pe rânduri È™i coloane, pentru a putea urmări legătura logică dintre ele È™i a avea un tablou complet a ceea ce am învățat până acum.

Adunarea È™i scăderea de numere cuprinse între 10-20 cu numere mai mici decât 10, fără trecere peste ordin

AÈ™a cum am învățat că 3+2=5, acum vedem că putem face 13+2= 10+3+2=10+5=15. Plecând de la modelul mental simplu al adunării de unități (numere sub 10) È™i de la descompunerea unui număr în zeci È™i unități, pe care le-am studiat separat, aplicăm aceste metode acum combinat È™i rezolvăm un exerciÈ›iu mai greu.

Analog, ca să scădem 20-6, descompunem pe 20: 20-6=10+10-6=10+4=14. Introducem astfel È™i ideea “împrumutării” unei zeci (cu care mulÈ›i copii au dificultăți), care ne va folosi foarte mult mai târziu, la scăderea cu trecere peste ordin.

Se trece apoi la scăderi de numere cu două cifre din numere cu două cifre, fără trecere peste ordin (15-11, 17-14). Și aceste operaÈ›ii le efectuăm folosind noÈ›iunile deja învățate.

Urmează È™ase pagini de exerciÈ›ii È™i probleme. Pentru prima dată (la pagina 109 din 159) sunt introduse exerciÈ›ii tip tabel, în forma lor cea mai simplă (cu o singură coloană).

Adunarea/scăderea numerelor formate din oricâte zeci È™i unități cu numere formate din unități (34+3=37) – prezentate prin analogie cu ce È™tie deja elevul.

Adunarea/scăderea numerelor formate din oricâte zeci È™i unități cu numere formate doar din zeci (34+30=64) – prezentate prin analogie cu ce È™tie deja elevul.

Urmează patru pagini de exerciții și probleme, cu mai puține ilustrații. Se introduce kg, cu exerciții asemănătoare celor de la metru și litru. Se studiază ceasul și măsurarea timpului.

p109-sm.jpg

Urmează 15 pagini de exerciÈ›ii È™i probleme recapitulative. Se cere compararea numerelor la unele dintre ele, însă prin notarea în cuvinte „este mai mic decât”, „este mai mare decât”, „este egal cu”.

La sfârÈ™it avem patru pagini de exerciÈ›ii È™i probleme diverse, unde se cere completarea de tabele 3x3 sau 4x4, completarea de È™iruri, se introduc tehnici de grupare pentru adunări de mai mulÈ›i termeni – exerciÈ›iile cele mai grele de până acum, care ne arată din nou cum am putea combina modele È™i tehnici de calcul învățate separat pentru a rezolva exerciÈ›ii mai dificile.

Concluzii

  • Prima jumătate a manualului (80 de pagini) este dedicată numerelor 0-10 È™i operaÈ›iilor de adunare/scădere sub 10. Aceasta ne arată importanÈ›a covârÈ™itoare a înÈ›elegerii È™i fixării corecte a acestor noÈ›iuni. Tot ce se studiază ulterior se construieÈ™te pe ele, atât în clasa I, cât È™i la clasele următoare. Orice gol sau înÈ›elegere vagă a uneia din aceste noÈ›iuni de bază are repercusiuni uriaÈ™e mai târziu. Pe de altă parte, o bună înÈ›elegere È™i fixare a lor duce la incorporarea acestor noÈ›iuni în memoria pe termen lung È™i reutilizarea lor fără efort la orice moment din viitor.

  • Metoda de predare È™i lucru – se avansează cu paÈ™i mici, dar siguri, nu în salturi. Se trece de la simplu la complex prin combinarea de noÈ›iuni simple, deja asimilate. Toată materia este ancorată în obiecte concrete, familiare elevului. Se pune accentul pe organizarea vizuală È™i conceptuală a materiei, pe prezentarea constantă a noilor informaÈ›ii alături de cele deja asimilate, pentru ca elevul să poată sesiza asemănările È™i diferenÈ›ele. La încheierea unei unități de studiu, se prezintă elevului „harta” cunoÈ™tinÈ›elor din acea unitate (tabelul numerelor 0-100, tabla adunării, tabla scăderii).

  • AtenÈ›ia È™i interesul elevului sunt captate È™i reÈ›inute în multe feluri:

  1. Prin raportarea permanentă la mediul familiar al elevului.

  2. Prin solicitarea unor eforturi care corespund capacității cognitive a elevului (orice elev se plictiseÈ™te dacă nu înÈ›elege; dacă munca elevului este încununată de succes, aceasta stimulează încrederea în sine È™i satisfacÈ›ia că e bun la învățătură)

  3. Prin ilustraÈ›ii cu o grafică È™i structură vizuală clară, simplă, care facilitează concentrarea atenÈ›iei È™i nu includ elemente superflue, pur decorative, care nu ajută procesului de învățare

MANUALUL DE MATEMATICĂ ȘI EXPLORAREA MEDIULUI PENTRU CLASA PREGĂTITOARE (Editura Joy, 2014)

(pentru ca analiza să fie clară È™i relevantă, vom lăsă la o parte secÈ›iunile din manual dedicate preponderent explorării mediului È™i vom comenta abia la sfârÈ™it efectul lor asupra procesului de învățare)

Manualul se deschide cu patru pagini de evaluare inițială. Fiecare pagină include 4-5 exerciții, fiecare identificat printr-un buton tridimensional, de culoare diferită. Exercițiile sunt alcătuite din enunțuri scrise și ilustrații. Se remarcă două lucruri:

  • De pe prima pagină, de la primul contact cu matematica, apar exerciÈ›ii unde i se cere elevului să facă lucruri pe care nu le-a învățat încă (să citească un enunÈ› tipărit, să recunoască È™i să scrie cifre). Elevul de CP (clasa pregătitoare) încă nu a învățat să citească, deci enunÈ›urile scrise îl pot debusola È™i-l pot face să se simtă inadecvat (chiar dacă sunt citite de învățător). Iar cifrele va învăța să le recunoască È™i să le scrie mai târziu (secÈ›iunea Numerele 0-10).

  • ExerciÈ›iile sunt propuse în ordine inversă dificultății (mai întâi apar exerciÈ›ii mai grele, apoi unele mai uÈ™oare). De exemplu, la începutul evaluării elevul trebuie sa unească un număr de lumânări cu cifra corectă, sau chiar să scrie el cu cifre numărul unor obiecte, iar pe ultima pagină de evaluare i se cere să traseze într-un cadran atâtea liniuÈ›e câte obiecte sunt desenate.

Aceste deficiențe se regăsesc pe tot cuprinsul manualului.

Joy-pg3-sm.jpg
Joy-pg6-sm.jpg

Urmează 12 pagini de Orientare È™i localizare în spaÈ›iu È™i apoi Mănânc sănătos, combinată cu scrierea de liniuÈ›e verticale, orizontale, oblice, de pătrate, triunghiuri, cerculeÈ›e, semne de plus, egal, înmulÈ›it, È™i cu recunoaÈ™terea figurilor geometrice plane.

Numerele 0-10

Pe parcursul a 34 de pagini, traversăm următoarele etape cognitive:

  • Învățăm numerele 1-5 È™i cifrele 1-5

  • Învățăm numărul È™i cifra 0

  • Învățăm numărul È™i cifra 6

  • Recapitulăm numerele 0-6

  • Învățăm numărul È™i cifra 7

  • Recapitulăm numerele 0-7

  • Învățăm numerele 7-10 È™i cifrele 7-9

  • Recapitulăm numerele 0-10

Deficiențele acestei secțiuni:

  • O deficiență majoră este că autorii nu par a face diferenÈ›a între cifră (semn grafic, folosit în matematică pentru a scrie numere aÈ™a cum litera este folosită la română pentru a scrie cuvinte) È™i număr (mod de a reprezenta cu ajutorul cifrelor o cantitate). Întâlnim mai multe exerciÈ›ii de felul următor, în care „număr” È™i „cifră” sunt folosiÈ›i interÈ™anjabil:

numar-frunze-sm.jpg
cifra-arici-sm.jpg

Această confuzie conceptuală propagată chiar de manual are repercusiuni extrem de grave mai târziu, când elevul învață despre numere alcătuite din mai multe cifre, unde trebuie să facem distincÈ›ii foarte importante între cifra de pe locul zecilor, cifra de pe locul sutelor, È™.a.m.d. Un elev care rămâne cu confuzia între cifre È™i numere nu poate depăși conceptual matematica de clasa I.

  • Încărcătura cognitivă extrinsecă (inutilă pentru procesul de formare a noÈ›iunilor) este foarte mare, din următoarele motive:

  • IlustraÈ›iile sunt haotice, de stiluri grafice complet diferite È™i amestecate. Avem pe aceeaÈ™i pagină ilustraÈ›ii de oameni, animale, plante, obiecte È™i cifre, reprezentate tridimensional, bidimensional, prin simboluri (stickman) sau contururi (line drawing), unele cu extrem de multe detalii È™i culori, altele foarte rudimentare. Pentru a rezolva un exerciÈ›iu cu o cerință simplă („scrie numărul corespunzător mulÈ›imii de obiecte”), elevul trebuie mai întâi să proceseze mental fiecare obiect grafic. Fiecare frunză, legumă, copac etc este reprezentată printr-un alt fel de ilustraÈ›ie, de la un exerciÈ›iu la altul sau chiar în cadrul fiecărui exerciÈ›iu. Elevului nu i se permite niciodată să decodifice vizual o ilustraÈ›ie È™i apoi să o reîntâlnească, pentru a o putea recunoaÈ™te rapid È™i procesa mai uÈ™or („Aha, asta e o frunză, mi-o amintesc de la exerciÈ›iul precedent!”) Nivelul de încărcătură cognitivă inutilă este incredibil de mare.

De altminteri, aceasta este o problemă comună marii majorități a manualelor È™i auxiliarelor de pe piaÈ›a românească. Autorii pornesc de la presupunerea (complet eronată) că haosul vizual stimulează interesul elevului. Nici unul din autori nu pare a fi auzit de teoria încărcăturii cognitive, deÈ™i ea a apărut încă din anii ’70 È™i este studiată la toate programele de „learning science” din Occident. În schimb, după cum am văzut, problema aceasta a ilustraÈ›iilor care împiedică învățarea nu există în manualul din anii ’80.

haos-2-sm.jpg
haos-1-sm.jpg
  • ExerciÈ›iile combină în mod inutil două cerinÈ›e simple, încărcând astfel memoria operativă a elevului fără ca el să înveÈ›e ceva în plus. De exemplu, exerciÈ›iul următor:

cerinte-combinate-sm.jpg

Pentru a rezolva cerința, elevul trebuie să facă două lucruri deodată:

  1. Să aleagă o culoare.

  2. Să compare toate numerele scrise cu culoarea respectivă.

  3. (să reînceapă procesul cu altă culoare)

Dacă scopul exerciÈ›iului este ca (1) elevul să È™tie să recunoască culorile, È™i (2) ca elevul să È™tie să compare numerele până la 10, ce câÈ™tigă elevul prin faptul că trebuie să opereze simultan cu ambele cerinÈ›e? Ambele scopuri pot fi atinse la fel de bine (chiar mai bine) prin două exerciÈ›ii separate.

Dacă scopul este ca elevul să identifice singur paÈ™ii de rezolvare a unui exerciÈ›iu complex, această sarcină este nepotrivită pentru vârsta de 6 ani. Elevul care abia pătrunde în lumea matematicii È™i abia învață cifrele nu este pregătit din punct de vedere cognitiv să recunoască algoritmi de calcul È™i să opereze cu ei (parcurgerea aceleiaÈ™i succesiuni de etape, de fiecare dată cu un set diferit de date, se numeÈ™te algoritm). De altminteri, in programa CP în vigoare nu se menÈ›ionează nicăieri introducerea algoritmilor.

Din nou, singurul rezultat al împovărării copiilor cu două cerinÈ›e simultane este supraîncărcarea memoriei operative în mod inutil È™i păgubos. Acest exerciÈ›iu nu reprezintă un caz izolat; toate manualele È™i auxiliarele pe care le-am consultat includ în mod repetat exerciÈ›ii în care elevului i se cere să opereze simultan cu cerinÈ›e multiple; cerinÈ›ele simultane devin din ce în ce mai dificile È™i mai numeroase la clasele I È™i mai departe.

  • Datorită necesității de a integra studiul matematicii cu al altor materii (È™tiinÈ›ele naturii etc), autorii ajung să propună exerciÈ›ii absurde din punct de vedere logic È™i supraîncărcate cognitiv, din care elevul nu învață de fapt nimic în plus. Iată un exemplu:

ex-absurd-sm.jpg
  • Lipsa de coerență în folosirea ilustraÈ›iilor.

  • IlustraÈ›iile sunt folosite arbitrar. De exemplu, la majoritatea exerciÈ›iilor contează numărul obiectelor ilustrate: elevul trebuie să scrie câte flori sunt într-o mulÈ›ime, sau să noteze într-un tabel numărul electrocasnicelor, pe categorii; trebuie să coloreze primul, al treilea È™i al È™aselea arici dintr-un È™ir. Deci el va trage concluzia ca că există o legătură între numărul obiectelor È™i cerinÈ›a exerciÈ›iilor.

Însă printre aceste exerciÈ›ii avem altele, unde ilustraÈ›ia este doar un pretext, cum ar fi următorul:

numar-frunze-sm.jpg

Aici nu mai contează numărul obiectelor ilustrate; ele servesc doar de pretext pentru a da elevului o sarcină (să indice numărul mai mare colorând frunza corespunzătoare). Nu mai există corelaÈ›ia număr – ilustraÈ›ii (avem doar o frunză, cu diverse numere pe ea). Din punct de vedere al învățării, acelaÈ™i rezultat poate fi obÈ›inut cerând elevului să înconjoare numărul mai mare.

  • IlustraÈ›iile sunt pur decorative. În alte exerciÈ›ii, ilustraÈ›iile nu folosesc la absolut nimic, nici măcar ca pretext de rezolvare a unei cerinÈ›e. De exemplu:

ciuperci-sm.jpg

PrezenÈ›a tuturor acestor specii de ciuperci nu contribuie cu nimic la rezolvarea exerciÈ›iului; ea nu face decât să consume din resursele cognitive ale elevului (deoarece creierul este programat să proceseze orice element vizual care i se înfățiÈ™ează). Mai mult decât atât, grupurile de câte trei numere nu sunt suficient separate vizual È™i atunci apar ca un lung È™ir presărat cu ciuperci. Elevul trebuie să stea să descifreze mai întâi dacă nu cumva exerciÈ›iul prezintă un È™ir care trebuie completat, deoarece în manual există frecvent È™i exerciÈ›ii de acel gen. Nu era mai simplu È™i mai clar să eliminăm ciupercile È™i să prezentăm grupurile clar separate câte trei?

  • O ultimă deficiență pe care o vom menÈ›iona aici este că exerciÈ›iile nu merg de la simplu la complex, ci de multe ori elevul se confruntă cu cerinÈ›e înainte de a învăța să le rezolve, sau cu cerinÈ›e mai grele la început È™i altele mai uÈ™oare la sfârÈ™it. De exemplu, la lecÈ›ia dedicată numărului 5 se cere elevului să compare perechi de numere È™i să decidă care e mai mare/mai mic, însă abia peste câteva pagini este introdusă conceptual ideea comparării a două numere prin stabilirea corespondenÈ›ei elementelor a două mulÈ›imi. De asemenea, în mod bizar, deÈ™i am arătat că manualul are numeroase exerciÈ›ii dificile, cel mai simplu exerciÈ›iu de până acum este ultimul din această secÈ›iune:

cel-mai-simplu-sm.jpg

MenÈ›ionăm acest lucru deoarece el face parte dintr-o tendință mai amplă a autorilor de manuale alternative/reformate (pe care am regăsit-o inclusiv la probleme de fizică de clasa a VII-a, de exemplu), de a începe cu cerinÈ›ele cele mai grele È™i a termina cu cele mai uÈ™oare, mergând astfel în mod flagrant împotriva oricăror metode È™i teorii pedagogice valabile.

Adunarea È™i scăderea cu 1-5 în concentrul 0-10 (15 pagini)

Problemele descrise până acum sunt prezente în continuare. Avem ilustraÈ›ii care sporesc gradul de confuzie a elevului: de exemplu, deÈ™i la majoritatea exerciÈ›iilor se adună obiecte identice, la unele exerciÈ›ii se adună iepuri cu vulpi, trandafiri cu inimi, bascheÈ›i cu ciori. Avem ilustraÈ›ii inutile (“GăseÈ™te numerele ascunse sub bulgări”). Avem exerciÈ›ii unde legătura dintre ilustraÈ›ie È™i operaÈ›ia cerută este neclară (un pinguin care pluteÈ™te cu paraÈ™uta, sub el scriind 1+1= __, o fetiță care o împinge pe alta pe sanie sub care scrie 1+2=__; probabil că, în intenÈ›ia autorilor, e vorba de un pinguin plus o paraÈ™ută È™i două fetiÈ›e plus o sanie, dar intenÈ›ia autorilor e greu decelabilă pentru copii).

bascheti-sm.jpg
bulgari-sm.jpg
sanii-sm.jpg

Cea mai mare deficiență a acestei secÈ›iuni este însă că se opreÈ™te la adunarea cu 5. Acest aspect se datorează programei, care prevede, la CP, CompetenÈ›e specifice È™i conÈ›inuturile învățării, „Efectuarea de adunări È™i scăderi în concentrul 0-31, prin adăugarea/extragerea a 1-5 elemente dintr-o mulÈ›ime dată” È™i, la ConÈ›inuturi, „Adunarea È™i scăderea în concentrul 0-31, fără È™i cu trecere peste ordin, prin numărare/cu suport intuitiv”.

Am putea să ne închipuim că Ministerul EducaÈ›iei a limitat învățarea adunării È™i scăderii numai până la 5 din grijă pentru elevi, ca să nu-i obosească cu numere prea mari. Această presupunere dispare imediat ce observăm că, 20 de pagini mai târziu, elevii învață adunarea în concentrul 0-20 cu trecere peste ordin (cum ar fi 7+5, cu trecere peste 10), iar câteva pagini mai târziu, adunarea cu trecere peste ordin până la 31. Suntem deci siliÈ›i să tragem concluzia că nu se învață adunarea cu 6, 7, 8 È™i 9 deoarece se consideră că ea a fost deja “acoperită” în cadrul adunării cu 1, 2, 3, 4 È™i 5, prin exerciÈ›ii de genul 6+1, 7+2. Ministerul uită că elevilor de CP nu li s-a predat formal noÈ›iunea de comutativitate (că 6+1=1+6), È™i că studierea adunării cu toate numerele de la 0 la 9, pe rând, contribuie exact la înÈ›elegerea intuitivă a noÈ›iunii de comutativitate. În plus, un elev care are foarte clară în minte tabla adunării va înÈ›elege È™i reÈ›ine foarte uÈ™or care sunt perechile de numere a căror sumă este 10, noÈ›iune esenÈ›ială ulterior, la învățarea adunării cu trecere peste ordin.

Numere formate din zeci și unități

Deci, după ce adunăm ceva numere cu 5, trecem direct la numere formate din zeci și unități. Lipsește complet secțiunea adunărilor de numere formate numai din zeci, prezentate analog cu adunarea de unități (2+3=5, 20+30=50).

zeci-1-sm.jpg
zeci-2-sm.jpg

Urmează trei pagini pe care autorii se străduiesc din greu să arate grafic cum din zece unități se formează o zece – È™i eÈ™uează lamentabil. Avem o pagină întreagă de cadrane. În fiecare cadran avem două coloane: una pe care se repetă de 10 ori un obiect greu identificabil, urmat de un oval care arată ca o fasolă verde. Sub coloana de 10 fasole verzi observăm ilustraÈ›ia minusculă a unei mâini cu deget acuzator îndreptat în jos, către ceva care arată ca o fasolă roÈ™ie. Alături e o altă coloană, pe care obiectul neidentificat È™i fasola verde se repetă de mai puÈ›in de 10 ori.

Din această harababură vizuală, elevul trebuie să înÈ›eleagă că zece fasole verzi sunt înlocuite cu o fasolă roÈ™ie, care acum se numeÈ™te “o zece”.

Autorii manualului din anii ’80 rezolvau reprezentarea vizuală a zecilor mult mai elegant. Un triunghi albastru era umplut cu zece buline negre, elevii înÈ›elegeau că acesta reprezintă o zece, È™i apoi triunghiul albastru era folosit direct, fără a mai pune bulinele negre în burta lui. Această metodă era introdusă în clasa a II-a, când se învățau adunarea È™i scăderea cu trecere peste ordin.

zeci-4-sm.jpg

În manualul nou urmează adunarea È™i scăderea în concentrul 0-20, fără trecere peste ordin (de ex. 12+4). Acest tip de adunare nu se face aici prin separarea zecii È™i adunarea mai întâi a unităților, ca în anii ’80. Practic, numerele dintre 10 È™i 20 sunt tratate la fel ca numerele sub 10. Elevul adună 12 cu 4 numărând elementele mulÈ›imii finale, deÈ™i ar fi mult mai simplu să folosească cele două procedee învățate deja – să descompună 12 în o zece È™i 2 unități, să adune 2+4=6, să adauge zecea la unități. Metoda numărării (recomandată de Minister) merge complet împotriva principiului de a valorifica modelele mentale deja asimilate, pentru învățarea de operaÈ›ii noi, mai dificile. Elevului i se cere doar să numere în neÈ™tire numere mari (17, 18, 19), pe care nici măcar nu le poate cuprinde pe cele două mâini.

Numerele dintre 20-31, adunarea și scăderea fără și cu trecere peste ordin

Se procedează ca È™i până acum, adică elevul trebuie să  numere până la 25 pentru a aduna pe 18 cu 7, sau de la 25 înapoi la 18 pentru a scădea pe 7 din 25. O abordare inutilă È™i chiar nocivă, deoarece în anul următor, la clasa I, se studiază adunarea cu trecere peste ordin prin completarea unei zeci, È™i scăderea cu trecere peste ordin prin împrumutarea unei zeci. Introducerea adunării È™i scăderii cu trecere peste ordin la CP constituie È™i ea o încărcare inutilă a programei, care contravine tuturor teoriilor pedagogice valabile È™i nu serveÈ™te la nimic, decât să ocupe timpul elevului, să-l frustreze È™i să-l lase cu convingerea că matematica e ceva greu È™i plictisitor.

Urmează 30 de pagini de exerciÈ›ii È™i probleme de acelaÈ™i fel, cu fasole verzi È™i roÈ™ii care nu te ajută cu nimic să rezolvi mai uÈ™or operaÈ›iile cu numere până la 31, È™i operaÈ›ii cu numere până la 31 făcute prin numărare tâmpă, la care invariabil elevul se încurcă È™i e silit s-o ia de la capăt. Intervin din ce în ce mai mult exerciÈ›iile tip tabel, adică de descoperire È™i aplicare a unui algoritm.

tabel-sm.jpg

De exemplu, completarea tabelului alăturat cere elevului să-și dea seama singur că trebuie să parcurgă următoarele etape:

  • Să citească primul număr de pe coloana din stânga

  • Să scadă din el primul număr de pe rândul de sus (majoritatea scăderilor fiind cu trecere peste ordin, deci mai dificile)

  • Să treacă rezultatul în căsuÈ›a aflată la intersecÈ›ia rândului È™i coloanei pe care se află aceste numere

  • Să o ia de la capăt cu numerele următoare

Spre deosebire de alte exerciÈ›ii, cu enunÈ›uri lungi È™i elaborate, tabelele au doar enunÈ›ul „Calculează”. Toate operaÈ›iile necesare completării tabelului trebuie făcute în minte. Faptul că prezentarea grafică È™i enunÈ›ul exerciÈ›iului sunt extrem de simple îl poate face să creadă pe elev că rezolvarea este uÈ™oară, ceea ce este înÈ™elător. Toate aceste aspecte contribuie la creÈ™terea gradului de confuzie al elevului È™i la încărcarea inutilă a procesului cognitiv.

Manualul se încheie cu 30 de pagini de exerciÈ›ii în care se amestecă forme geometrice, tabele cu diverse obiecte, grafice, È™iruri, bani, reciclare, zilele săptămânii, labirinturi, lunile anului, starea vremii. Pe ultimele două pagini avem evaluarea finală, din care ar trebui să ne putem da seama ce trebuie să È™tie un elev la sfârÈ™itul clasei pregătitoare. După cum ne-am obiÈ™nuit deja, aceste exerciÈ›ii de la sfârÈ™it sunt mult mai simple decât majoritatea exerciÈ›iilor lucrate pe parcursul manualului, cel mai dificil fiind 18-3=__.

final-sm.jpg

(Tabel comparativ pentru partea de numerație din cele două manuale, unde intervin diferențele cele mai grave)

Tabel@3x-100.jpg

Concluzii

1. Deficiențe legate de programă

  • Programa nu urmăreÈ™te deloc formarea de modele mentale pe baza cărora să se predea concepte È™i operaÈ›ii din ce în ce mai grele. Faptul că elevul învață să adune pe 7 cu 3 nu e folosit pentru a-l învăța să adune pe 17 cu 3, pe 47 cu 3 sau pe 70 cu 30. Pur È™i simplu se adună numerele 1-30 cu numerele 1-5, fără È™i cu trecere peste ordin. Se învață transformarea unităților în zeci, dar nu se clădeÈ™te nimic pe ea, deoarece adunarea cu trecere peste ordin nu se face prin completarea unei zeci, ci prin numărare.

  • Elevului nu-i este niciodată clar ce-a învățat È™i ce n-a învățat. Materia este alcătuită dintr-un lung È™ir de adunări È™i scăderi presărate cu informaÈ›ii disparate È™i nestructurate despre È™coală, anotimpuri, plante, animale, România, tradiÈ›ii, mijloace de transport, meserii, sărbători, cosmos, medii de viață, circul, grădina zoologică, muntele È™i marea. Aceste informaÈ›ii (care nu ajung niciodată cunoÈ™tinÈ›e, noÈ›iuni) sunt transmise prin intermediul ilustraÈ›iilor. De multe ori ilustraÈ›iile de fapt nu corespund temei, ca de exemplu la pagina de Meserii – Unde È™i vibraÈ›ii, unde avem exerciÈ›ii de numărare pe mulÈ›imi de foarfeci, seringi, È™uruburi È™i piepteni (din care nici unul nu vibrează). Varietatea È™i incoerenÈ›a subiectelor legate de „mediul înconjurător” pare a avea ca scop mai degrabă posibilitatea de a varia la nesfârÈ™it ilustraÈ›iile, pe principiul „dacă arată altfel, atrage atenÈ›ia elevului”.

2. Deficiențe legate de manual

  • Utilizarea unei cantități covârÈ™itoare de ilustraÈ›ii haotice, arbitrare sau inutile; lipsa completă de organizare vizuală a informaÈ›iei, supraîncărcarea permanentă a memoriei operative a elevului cu informaÈ›ii vizuale inutile.

  • Lipsa de gradare a dificultății cerinÈ›elor È™i lipsa de corelare a cerinÈ›elor cu cunoÈ™tinÈ›ele elevului

  • Propunerea de exerciÈ›ii în care se combină algoritmic mai multe cerinÈ›e simple, astfel încât elevul nu învață nimic în plus dar i se supraîncarcă memoria operativă în mod inutil

Practic, un elev care studiază matematica după această programă È™i acest manual este confruntat la fiecare lecÈ›ie cu un „maldăr” de biÈ›i de informaÈ›ie, foarte puÈ›in structurată, din care pe de o parte nu-È™i poate clădi modele mentale pe care să se sprijine mai târziu, dar care, pe de altă parte, sunt greu de procesat din cauza încărcăturii cognitive inutile. Este un mod complet neproductiv È™i nociv de a introduce un elev în studiul matematicii, care nu poate duce decât la frustrare, eÈ™ec È™i ideea că „matematica e prea grea pentru mine”.

Reforma structurală È™i mai apoi sistemică a sistemului de învățământ din România, reformă iniÈ›iată în 1992, a avut în vedere alterarea totală (”sistemică”) a È™colii româneÈ™ti. Traseul a fost unul bine gândit: s-a schimbat scopul declarat al învățământului, apoi, în conformitate cu acest scop, s-au modificat planurile cadru, în conformitate cu acestea s-au alcătuit noi programe, după care s-au făcut noi manuale, alternative, după care s-au modificat metodele de predare È™i evaluare. 

Manualele alternative analizate demonstrează cât se poate de clar că rezultatul acestei fuziuni – între redefinirea învățământului, programe, manuale È™i metode de predare È™i evaluare – este unul dezastruos pentru alfabetizarea matematică a elevilor. Noile practici È™i instrumente de lucru sunt structural È™i sistemic defectuoase, sunt inadecvate pedagogic È™i complet defazate intelectual, cu modul de a opera specific copiilor de anumite vârste. Debutul încâlcit È™i extrem de dificil – atât din pricina dificultății intrinseci a conÈ›inuturilor abordate, cât È™i din pricina metodei – nu face decât să sădească în copii ideea că matematicile sunt prea grele pentru ei, iar în părinÈ›i ideea că È™coala a devenit mai exigentă decât pe vremuri.

Această concluzie pe care o trag părinÈ›ii elevilor de ciclu primar are două consecinÈ›e. În primul rând, îi împinge pe părinÈ›i È™i pe copii în braÈ›ele industriei meditaÈ›iilor, punând astfel o povară financiară foarte mare pe umerii părinÈ›ilor È™i o povară intelectuală prea mare pe umerii copiilor, obosindu-i sau făcându-i să-È™i piardă interesul pentru ceva ce nu pricep. În al doilea rând, le ascunde părinÈ›ilor modul în care, începând din gimnaziu È™i continuând cu liceul, elevii încep să bată pasul pe loc. Marea majoritate a părinÈ›ilor pot observa cât de grea e matematica de clasele primare, dar nu pot È›ine pasul cu fizica, matematica È™i chimia din gimnaziu, unde multe lucruri încep să se dilueze.

Impresia cu care rămân părinÈ›ii din ciclul primar, cum că la È™coală e foarte greu, precum È™i obiÈ™nuinÈ›a de a frecventa industria meditaÈ›iilor îi împiedică să vadă adevăratele cauze È™i metode care au făcut ca învățământul românesc pre-universitar să devină, ca È™i copiii lor, de nerecunoscut: pradă anarhiei intelectuale È™i incapabil să cultive valori.

bottom of page