Noi apariții editoriale
Deșcolarizarea României
de Mircea Platon
”Ca profesor de limba și literatura română timp de 45 de ani, am impresia, la fiecare pagină pe care o citesc, că eu am scris această carte.”
”Mircea Platon e un „revoltat” cu argumente în cascadă, dar revolta domniei sale e mai mult decât chibzuită și dureros de limpede [...] Cartea lui Mircea Platon e foarte tristă, prin luciditatea ei istorică, documentară; dedesubtul ei însă e o mare încredere și speranță în vitalitatea și calitățile nației noastre, în cultura și educația identitară, pe care avem obligația să le „predăm” în învățământul românesc. Cultul valorilor naționale, vechi și noi, EDUCAȚIA, sunt o obligație a fiecăruia, iar, dintre decidenți, cel care nu face un efort în slujba patriei, a copiilor ei, acela e în sufletul lui, în mintea lui, un „trădător” (M. Eminescu).”
Profesor Lucian Costache
Cafeneaua literară, septembrie 2020
„Este bine că mai există oameni ca domnul Mircea Platon, cu mintea lucidă și având capacitatea de a analiza critic ceea ce se întâmplă, chiar dacă aceasta este de natură să ne întristeze. Dincolo de această revoltă pe care o produce analiza domnului Platon, este remarcabilă obiectivitatea cu care autorul a analizat ceea ce s-a întâmplat în învățământul românesc după 1990. Este adevărat că, pe măsură ce trece timpul, în orice domeniu, se simte nevoia unei reforme, însă aceea trebuie să fie una firească, pornită organic din interior, nu impusă.”
I.P.S. Ciprian
Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei
”Eseurile de antropologie culturală ale lui Mircea Platon iau câştigat autorului un titlu de proprietate în istoria ideilor contemporane, deoarece ceea ce prezintă ca stare a unei societăţi descentrate, sărăcite intelectual şi moral, este de fapt un diagnostic care se aplică unui context internaţional mult mai larg, caracterizat prin etichete de genul postumanism, postadevăr, postistorie. Tradusă şi publicată în străinătate, Deşcolarizarea României (Editura Ideea Europeană, 2020) s-ar bucura, fără îndoială, de mult interes. Tratarea subiectului diferă însă de analizele politice occidentale prin patosul implicării, tropismul narativităţii şi arta persuasiunii [...] Mircea Platon publică în acest volum o adevărată epopee.”
Maria-Ana Tupan, Contemporanul, august 2020
”Ce mai înseamnă școala românească astăzi?, întreabă excelent Mircea Platon, care oferă explicații și avansează soluții în volumul Deșcolarizarea României. Nu întâmplător subiectul este tratat de un istoric. Fără școală, visul la care făcea referire Radu Gyr și generațiile de patrioți riscă să se transforme în caricatură, pustiu sau colonie nedeclarată”.
Adrian Marian
Editorial Opinii, Cluj24.ro
„Cartea domnului Mircea Platon este o analiză și o descriere, totodată, a mecanismului „reformei permanente” din învățământul românesc. „Reforma permanentă” este, ca și „revoluția permanentă”, o moștenire a comunismului progresist preluată ad litteram de noii progresiști globali și globaliști care au preluat frâiele societăților noastre. Deșcolarizarea, dezindustrializarea, deculturalizarea, decreștinarea României sunt fenomene care conduc la dezvoltarea și stabilizarea statutului de colonie nesemnificativă, producătoare de forță de muncă europeană, pe care îl are la ora actuală România.
O lectură necesară.”
Mihai Gheorghiu
“Istoric și scriitor, redactor-șef al revistei Convorbiri literare, Mircea Platon e autorul unei cărți de-a dreptul înspăimîntătoare despre învățămîntul de la noi, Deșcolarizarea României.”
Cristian Teodorescu
“Autorul face o analiză documentată și profundă a reformelor din învățământ «într-o țară zguduită din temelii, trecută printr-un comunism atroce pentru continuitățile istorice și un post-comunism haotic și iconoclast», tocmai pentru a rupe legătura care asigură continuitatea cunoașterii și a învățării. În felul acesta, spune autorul, ni s-a tăiat «cu inconștiență sau cu sadism, deci cu perversitate, ultima șansă de a redeveni o societate normală».”